آمبولی پس از عمل جراحی یک عارضه جدی، اما قابل پیشگیری در بیمارانی است که عمل هایی مانند جراحی ارتوپدی، جراحی مغز و اعصاب، جراحی عروقی و همچنین اسیلو معده و غیره انجام می دهند. لخته شدن خون زمانی که بتواند از خونریزی شما جلوگیری کند مفید است، اما زمانی که لختهای وارد رگهای خونیتان می شود، نگران کننده خواهد بود.
سوالی که مطرح می شود اینست که علت ایجاد این عارضه چیست و چه راه هایی برای جلوگیری از آمبولی بعد از عمل پیشنهاد می شود؟ و یا تا چند روز بعد از عمل احتمال ایجاد این عارضه وجود دارد؟ در ادامه همه آن چیزی که در مورد آمبولی که ذهن شما را به خود مشغول کرده است پاسخ داده ایم.
آمبولی چیست؟
آمبولی هنگامی رخ می دهد که یک لخته خون، حباب هوا یا… از طریق جریان خون عبور کرده و باعث مسدود کردن یک رگ خونی شود. این انسداد با توجه به محل انسداد می تواند عواقب جدی مانند آمبولی ریه یا سکته مغزی داشته باشد. هر عمل جراحی ممکن است عوارضی داشته باشد که باید از آن ها مطلع باشید. به عنوان مثال هنگامی که دنبال هزینه عمل اسلیو معده در مشهد یا دیگر شهرها می گردید، لازم است همه جوانب آن بخصوص عوارض احتمالی همچون آمبولی را در نظر بگیرید.
انواع آمبولی بعد از عمل جراحی
انواع آمبولی دو نوع اصلی آمبولی مرتبط با عمل جراحی حتی بعد از عمل اسلیو و غیره وجود دارد که شامل موارد زیر است:
1. ترومبوز ورید عمیقی (DVT)
این اتفاق زمانی رخ می دهد که لخته خون در یک سیاهرگ عمیق و معمولا در اندام های تحتانی مانند پاها ایجاد شود. این اتفاق نگران کننده است؛ زیرا ممکن است از جای خود خارج شده و با ورود به ریه منجر به آمبولی ریه شود.
2. آمبولی ریه (PE)
آمبولی ریه هنگامی رخ می دهد که یک لخته خون یا دیگر مواد خارجی یک یا چند شریان را مسدود سازد و از جریان خون مناسب و تبادل اکسیژن جلوگیری نماید.
علائم آمبولی بعد از عمل جراحی
علائم آمبولی بعد از انواع جراحی مانند عمل اسلیو معده، شامل موارد زیر است:
- احساس درد در قفسه سینه
- تب
- تغییر رنگ پوست به رنگ آبی
- سرفه خونی
- افت فشار خون
- بالا رفتن ضربات قلب
- تنگی نفس
علت آمبولی بعد از عمل
آسیب عروقی، اختلال در جریان خون و انعقاد بیش از حد، سه عامل اصلی و موثر در ایجاد آمبولی پس از عمل جراحی است با این حال علل ایجاد این عارضه به شرح زیر می باشد:
عدم تحرک
عدم تحرک، یکی از دلایلی است که ممکن است فرد را دچار آمبولی کند. بنابراین پزشک به بیماران توصیه می کند پس از بهبود حال عمومی، شروع به قدم زدن نمایند.
کشیدن سیگار
کشیدن سیگار نیز ممکن است باعث آمبولی بعد از عمل جراحی شود. بنابراین توصیه می شود 4 هفته پیش از جراحی و 4 هفته بعد از آن از مصرف سیگار خودداری کنید.
آیا خطر آمبولی همه بیماران را تهدید می کند؟
آمبولی بعد از عمل جراحی معمولا رخ نمی دهد؛ زیرا تیم جراحی اقدامات زیادی برای پیشگیری از این اتفاق انجام می دهند؛ به عنوان مثال پیش از شروع جراحی به بیمار هپارین می دهند. این دارو ضد لخته است و احتمال ایجاد لخته را کاهش می دهد. در طول جراحی نیز برای بیمار، جوراب واریس گذاشته می شود. این جوراب نیز جلو لخته خون را می گیرد. همچنین بعد از جراحی لازم است بیمار مراقبت هایی انجام دهد که دچار آمبولی نشود. اگر فرد به توصیه های جراح عمل کند، دچار آمبولی نخواهد شد.
خطر آمبولی تا چند روز بعد از عمل است؟
از آنجایی که بیماران برای ریکاوری مدت طولانی در رختخواب استراحت می کنند، خطر آمبولی بعد از جراحی وجود دارد چرا که در این حالت خون ها در رگ های عمقی آرام تر حرکت کرده و احتمال ایجاد لخته را بالا می برد. معمولا بین بازه 2 تا 10 روز پس از انجام عمل، احتمال ایجاد لخته بیشتر بوده با این حال ممکن است تا 3 ماه بعد از عمل نیز عارضه آمبولی رخ دهد.
درمان آمبولی بعد از اسلیو
برای درمان آمبولی ابتدا باید محل آن را پیدا کرد. پس از بررسی محل و لخته خون، یکی از درمان های زیر انجام می شود:
- دارو: داروهای ضد انعقاد می توانند لخته های تشکیل شده را از بین برده و از بروز لخته جدید جلوگیری کنند.
- آمبولکتومی: این روش، نوعی جراحی است که به منظور جلوگیری از آسیب های بیشتر انجام می شود.
چگونه از آمبولی جلوگیری کنیم (راه های پیشگیری)
برای جلوگیری از آمبولی بعد از عمل جراحی، می توانید اقدامات زیر را با مشورت پزشک انجام دهید:
1. استفاده از آمپول های ضد انعقاد
یک روز پیش از جراحی و در روزهای پس از آن، برای پیشگیری از ایجاد لخته، به بیمار آمپول ضد انعقاد تزریق می شود. این آمپول ها معمولا در نواحی ناف زده شده و بیمار معمولا 10 تا 14 روز بعد از جراحی آن را دریافت خواهد کرد.
2. جلوگیری از آمبولی با قدم زدن
یک جا نشستن پس از جراحی، در بیمارستان یا در خانه، می تواند خطر ابتلا به آمبولی را افزایش دهد. بنابراین بیمار باید در طول دوره بستری در بیمارستان به کمک مراقبان در یک محوطه ایمن مانند راهرو قدم بزند. همچنین پس از مرخصی نیز باید در خانه به این کار بپردازد و از یک جا نشستن پرهیز نماید.
3. انجام کارهای روزانه
پس از ترخیص از بیمارستان، بهتر است بیمار کارهای روزمره و سبک خودش را انجام دهد. این کار باعث سرگرم شدن او شده و قدرت بهبودی او را نیز بیشتر می کند.
4. مصرف مایعات کافی
یکی از توصیه های جراحان به بیماران، مصرف آب و دیگر مایعات شفاف است. این کار به بهبودی بیمار کمک کرده و گردش خون او را بهبود می بخشد. بهبود گردش خون از آمبولی جلوگیری می نماید.
5. استفاده از جوراب واریس
استفاده از جوراب های ضد واریس نیز، شانس آمبولی بعد ریه را کاهش می دهد. این کار ممکن است در ابتدا حس خوبی نداشته باشد؛ اما پس از اینکه بیمار به آن عادت کند این حس برطرف می شود.
6. درمان اسهال
یکی از عواملی که ممکن است یاعث آمبولی بعد از اسلیو شود، اسهال شدید و مزمن است. اگر دچار این مشکل شدید، برای درمان به پزشک مراجعه نمایید.
دیگر راه های جلوگیری از آمبولی شامل موارد زیر است:
- ترک سیگار
- کاهش مصرف نمک
- رژیم غذایی کم چرب و پر فیبر
آمبولی بعد از عمل جراحی
آمبولی بعد از عمل جراحی، یکی از عوارض احتمالی است که در صورت عدم رعایت نکات گفته شده توسط پزشک، ممکن است رخ دهد؛ البته این عارضه نادر بوده و افراد کمی دچار آن می شوند؛. از علائم آمبولی می توان به تب، سرفه خونی و تنگی نفس اشاره کرد. با انتخاب یک جراح خوب می توانید عوارض احتمالی این جراحی را کاهش دهید. برای انواع جراحی چاقی می توانید دکتر فاضل اعلمی را انتخاب نمایید.
سوالات متداول
چرا پس از عمل اسلیو، آمبولی رخ می دهد؟
آمبولی می تواند به دلایل مختلفی مانند عدم تحرک، کشیدن سیگار و عدم رعایت دستورات پزشک ایجاد شود.
چگونه می توان از بروز آمبولی جلوگیری کرد؟
با قدم زدن، مصرف داروهای ضد انعقاد زیر نظر پزشک، مصرف مایعات و… می توان جلو بروز آمبولی را گرفت.
تا چند روز بعد از عمل باید جوراب آمبولی پوشید؟
زمان مصرف جوراب آمبولی بسته به نوع عمل متفاوت می باشد؛ بنابراین بهتر است برای اطلاع از آن با پزشک خود مشورت کنید.